preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Eko škola
Vijesti

EKO FJERA 2016.

Autor: Josipa Banić, 27. 6. 2016.

17. i 18. lipnja 2016. na Prokurativama u Splitu, održan je sajam ekoloških proizvoda Eko Fjera 2016.

Organizatori Sajma bili su Javna ustanova RERA SD u suradnji s udrugom Ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija EKO. Sajam je u cijelosti financiran sredstvima Europske unije, kroz projekt EkoBiz.

Uz same proizvođače na Sajmu je sudjelovao i veliki broj učenika iz splitskih eko škola i  vrtića te su na Sajmu izlagali proizvode i projekte razrađene za vrijeme trajanja EkoBiz projekta, kao model ranog poticanja poduzetništva.

U projektu EkoBiz sudjelovali su uečnici 1. C (učiteljica Dubravka Tkalčec), 4. D (učiteljica Katija Lucić) i 5. B razreda (učiteljica Josipa Banić) Osnovne škole Mejaši. Učenici su sa svojim učitejicama proveli projekt pod nazivom „Od sjemenke do zdravog obroka“. Na Sajmu, uz prezentaciju Projekta, svoje ekološke proizvode prezentirala je i učenička zadruga „Lavanda“. Tako su se na štandu našli maslinovo i lavandino ulje, mirisni sapuni, melem za ruke i vrećice s lavandom.

Naime, Javna ustanova RERA SD sredinom 2015. godine započela je implementaciju projekta poticanja poduzetništva mladih u sektoru ekološke proizvodnje, financiranim iz sredstava Europskog socijalnog fonda, kroz poziv “Obrazovanje za poduzetništvo i obrt”, pod nazivom EkoBiz. Projekt je djelovao i na rano poticanje poduzetništva putem programa “Projektoplovstvo” u suradnji s udrugom Zdravi grad i Permakultura Dalmacije kroz koji su djeca školske i predškolske dobi razrađivala projekte s temama održive proizvodnje i hrane.

Na Sajmu je sudjelovalo  više od 50 ekoloških proizvođača iz svih dijelova Republike Hrvatske. Sajam je bio od izrazito velikog gospodarskog značaja s izraženim međunarodnim karakterom – bilo je prisutno nekoliko stranih distributera ekoloških proizvoda iz Njemačke i Austrije, ali i lokalnih distributivnih lanaca ekološke hrane.

Tijekom provedbe Projekta, učenici naše Škole, zasijali su ekološko sjeme graha, mrkve, peršina i rotkvice te pratili rast biljaka. Također, kao dio Projekta izradili su plakat (4. D) i slikovnicu (1. C). 

Za vrijeme trajanja Sajma na Prokurativama, u Gradskom kazalištu mladih, učenici 4. D razreda izveli su igrokaz Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići dok se Power Point prezentacijom predstavila i učenička zadruga „Lavanda“.

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / www.os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju