preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Eko škola
Vijesti

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 19. 2. 2017.

EKO, BIO ili ORGANSKA HRANA naziv je radionice na kojoj su sudjelovali učenici 1.b, 1.c i 1.d zajedno sa svojim učiteljicama Lorenom Kuvačić Roje, Katijom Lucić, Jasminkom Martinić Cezar.

Gost predavač g. Željko Petrović (direktor centra izvrsnosti George Mateljan te udruge Zdravi grad iz Splita),  nastojao je kroz svoje izlaganje osvijestiti učenike o važnosti zdrave prehrane (ekološki uzgoj hrane).

Naglasio je kako je važno razvijati pravilan odnos prema zdravoj i pravilnoj prehrani te razvijati suradnju među učenicima .

 

G. Željko Petrović je učenicima 1.r. govorio da je hrana podijeljena u tri osnovne skupine (ekološka hrana koja je uzgojena bez ikakvih štetnih dodataka, hrana sa dodacima - umjetnim gnojivima, pesticidima i aditivima te GMO hrana koja je nastala čovjekovim djelovanjem , da kad god je moguće trebamo birati  ekološki uzgojene namirnice jer one su boljeg okusa i imaju više hranjivih sastojaka od ostalih vrsta hrane, kada biramo koju ćemo hranu jesti da trebamo voditi računa i o našem uzrastu, spolu, aktivnosti, fizičkom izgledu, zdravstvenom stanju, godišnjem dobu i geografskom području u kojem živimo.  Isto tako je naglasio da je kod odabira namirnica potrebno poštivati i tradiciju kraja u kojem živimo, da mi trebamo češće birati našu dalmatinsku, odnosno mediteransku prehranu jer se ona ubraja među najzdravije prehrane svijeta te da je veoma je važno i da hranu naučimo pravilno pripremati, a  i kako ju jesti.

Posebno se osvrnuo na način ekološkog uzgoja hrane sa ciljem očuvanja zdravlja planeta!

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / www.os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju