preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Eko škola
Vijesti

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 19. 3. 2017.

Vrijedni  učenicima 1.c razreda zajedno sa svojom učiteljicom Katijom Lucić održali su još jednu  radionicu  u sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" pod nazivom

KAKVU HRANU JEDEMO?

Cilj ove radionice je razvijati svijest o odabiru hrane koja nije obogaćena  dodacima (aditivima) i koja nije tretirana umjetnim gnojivima i pesticidima  i razvijati svijest da je tretirana hrana loša za zdravlje.

Opis radionice:

I. faza - učenici su odabrali po nekoliko najomiljenijih slatkiša i zajedno sa svojim roditeljima istražili u kojima je od njih kao jedan od sastojaka navedeno palmino ulje, zatim smo istražili porijeklo tog ulja te njegove karakteristike te kako proizvodnja  palminog ulja ima globalni utjecaj na očuvanje prirode

II. faza -  učenici su sa deklaracija odabranih proizvoda istražili  da li sadrže (i ako sadrže, koje) aditive, a zatim smo zajedničkom analizom uočili  koji su aditivi najzastupljeniji te smo istražili karakteristike svakog od tih aditiva i njihov utjecaj na zdravlje.

I. faza - na  uzorku odabranih slatkiša ( 33 uzorka) analiza je pokazala sljedeće rezultate:

52% analiziranih slatkiša (čokolada, čokoladni namazi, keksi, krekeri, pahuljice) su na deklaraciji kao jedan od sastojaka sadržavali palminu mast (ulje). Djeca  su upoznata s činjenicom da se za proizvodnju ovog ulja uništavaju mnoge šume na čijem mjestu niču plantaže palmi čime se zapravo  ugrožava opstanak pojedinih životinjskih vrsta. Stoga bi ljudi trebali kupovati palmino ulje koje se proizvodi na održiv način (ima posebnu oznaku GreenPalm).

II. faza – analizom rezultata došli smo do spoznaje da su među aditivima u ispitanim slatkišima najprisutniji aditivi antioksidansi, regulatori kiselosti ( E 300 – E 385), točnije najveći postotak zastupljenosti tih aditiva je imao aditiv E 322, poznatiji kao sojin lecitin, prisutan u 39% istraženih slatkiša koje učenici konzumiraju. Istražili smo da se koristi se u proizvodnji svih vrsta kruha i  peciva  i produžava im svježinu, a koristi se i u proizvodnji čokolade, čokoladnih i kakao proizvoda. Nije na popisu potencijalno opasnih aditiva.

 

 

 

       


 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / www.os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju