preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

HRVATSKI JEZIK

Hrvatski jezik

Hrvatski jezik, najopsežniji je predmet osnovnoškolskoga obrazovanja, bitan je i za ovladavanje drugim predmetima kojima je hrvatski jezik osnovno sredstvo sporazumijevanja. Predmet se svih osam godina ostvaruje u četiri nastavna područja: hrvatski jezik, jezično izražavanje, književnost i medijska kultura. Prema načelu unutarpredmetnoga povezivanja, sadržaji i zadaće svih nastavnih područja međusobno se prožimaju i dopunjuju, a prema načelu međupredmetnoga povezivanja funkcionalno se povezuju i s ostalim nastavnim predmetima. Pojedina područja jezika (leksik, gramatičke strukture i dr.) i jezične djelatnosti (slušanje, govorenje, čitanje, pisanje) nerazdvojno su povezane, u njima nastava hrvatskoga jezika osposobljava učenike za izravno i neizravno sporazumijevanje.

 

SVRHA NASTAVE HRVATSKOGA JEZIKA


Svrha je nastave hrvatskoga jezika u osnovnoj školi omogućiti učenicima da na odabranim temama steknu znanje, sposobnosti, vještine, stavove i vrijednosti kao temelj za učenje tijekom čitavoga života, što znači ovladavanje hrvatskim standardnim jezikom na razini osnovnoga obrazovanja; razvoj jezičnih komunikacijskih sposobnosti i vještina, tj. razvijanje jezičnih sposobnosti u govornoj i pisanoj uporabi jezika u svim funkcionalnim stilovima; razvijanje literarnih sposobnosti, čitateljskih interesa i čitateljske kulture; razvijanje interesa i potreba za sadržajima medijske kulture; osvješćivanje važnosti znanja hrvatskoga jezika kao općega kulturnoga dobra, u kojemu je razvidno poštivanje i ljubav prema jeziku hrvatskoga naroda, njegove književnosti i kulture te poštivanje prema hrvatskome kao službenom jeziku u Republici Hrvatskoj. Cjelokupna nastava hrvatskoga jezika pomaže učenicima u njihovu osobnomu razvoju te ih, uz nastavu ostalih predmeta, umnogome priprema za aktivno sudjelovanje u društvu.


Vijesti

DAN MATERINJEG JEZIKA

Autor: Tome Kovačević, Ivana Burić, Veronika Pejković, 17. 3. 2019.

Mi smo malen narod velikih vrijednosti, a jedna od tih je i naš jezik. Jezik je neizostavni dio identiteta svih zemalja tako da je iznimno bitno da je i naš, jedan od najsloženijih jezika za savladavanje, obilježen Danom materinjeg jezika. Dan  se, zapravo, obilježava gotovo cijeli tjedan, od 15. veljače pa do 21. veljače te smo i mi odlučili prigodnim radionicama obratiti pažnju naših učenika na bogatstvo i raznovrsnost koje možda u potpunosti nisu ni svjesni. 

Pod [više] pročitajte koje smo sve radionice imali i pogledajte slike.

Nastavnice Hrvatskog jezika Ivana Burić i Veronika Pejković organizirale su radionice za učenike od petog do osmog razreda. Tema radionica je bila Raznolikost kao ljepota koja nas ujedinjuje. Čitale su se pjesme na različitim narječjima, uočavale sličnosti i različitosti te provjeravalo razumijevanje poslušanog. 

Učenici su dobili uvid u raznolike načine i bogatstvo rječnika kojima se mogu izreći osjećaji koji nas objedinjuju. Zatim su se učenici podijelili u skupine te su kroz različite aktivnosti upoznali frazeme svojstvene našem jeziku i našoj zemlji, ali i smišljali neke nove.

Kao završnu aktivnost učenici šestih razreda su izradili plakat čijom interaktivnom formom pozivaju i sve ostale učenike i nastavnike da provjere poznavanje svog jezika na slikovit i zanimljiv način.

Sigurni smo da smo učenička srca obogatili novim znanjima, ali i još većim poštivanjem onoga što mogu ponosno zvati svojim materinjim jezikom.
OGLASNA PLOČA

Sjednica UV-a

održati će se 5. listopada 2020. (ponedjeljak) s početkom u 19:00 sati.


Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike

 


Sve o Tablet računalima

 Škola za život

Prezentacija s roditeljskog,

Upute za SIM kartice...

 

DOKUMENTI
PRAVILNICI
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
KNJIGOVODSTVO
KORISNI LINKOVI

 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / www.os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju