preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Eko škola
Vijesti

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 20. 2. 2017.

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Katija Lucić je sa učenicima 1.c razreda provela još jednu poučnu radionicu pod nazivom ODAKLE DOLAZI HRANA KOJU JEDEM? Radionica je realizirana kroz analizu odabranih  prehrambrenih proizvoda i utvrdivanjei zemlje njihova porijekla.

Učenici su kod kuće (zajedno sa svojim roditeljima ) popunjavajući anketene listiće analizirali po dogovoru odabrane prehrambrene proizvode i utvrditi zemlju njihova porijekla, potom su napraviti zajedničku analizu rezultata i uvidjeti koliko se hrane uvozi  iz ostalih zemalja, a koliko  je porijeklom iz naše domovine  

Cilj radionice je bio utvrditi koliko se hrane koju svakodnevno koristimo uvozi  iz ostalih zemalja, a koliko  je porijeklom iz naše domovine.

Na 51 uzorku (prehrambenom proizvodu) analiza je pokazala sljedeće rezultate:

55% hrane koju jedemo dolazi iz Hrvatske, a 45% hrane je uvoznog podrijetla.

Dakle, možemo zaključiti da nešto veći postotak hrane porijeklom iz Hrvatske, ali isto je tako i vidljivo da je brojčano malena razlika.

Od udjela domaćih proizvoda koji se koriste u svakodnevnoj prehrani, 45% prozvoda je mliječnog porijekla (mlijeko, jogurti, vrhnje, krem sirevi).

Od analiziranih uvoznih proizvoda, u najvećoj mjeri (59%) su proizvodi od žitarica (tjestenina, riža…)

Od zemalja iz kojih potječe većina uvoznih prizvoda prednjači Italija (45%).   

Važnost ove radionice je razvijanje svijest kod učenika o važnosti prehrane lokalnim, sezonskim po mogućnosti   organskim jer su one  boljeg okusa i imaju više hranjivih sastojaka od ostalih vrsta hrane.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / www.os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju