preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Eko škola
vijesti

ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO

Autor: Marita Čaleta, 30. 11. 2018. 09:40

U suradnji Policijske uprave splitsko-dalmatinske i lokalnih samouprava provodi se preventivni program u osnovnim školama „Zajedno više možemo“, koji se sastoji od više komponenti usmjerenih na prevenciju zlouporabe alkohola, droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, međuvršnjačkog nasilja i drugih oblika asocijalnih ponašanja. 

 [više]

DAN KRAVATE

Autor: Marita Čaleta, 5. 11. 2018. 00:09

Ove školske godine učenici 5.d razreda odlučili su obilježiti Dan kravate. Inače se Međunarodni Dan kravate obilježava 18.listopada u cijelom svijetu, a od 17.listopada 2008., odlukom Hrvatskog sabora, obilježava se i u našoj zemlji.

 [više]

PROJEKTNI DAN -MASLINA

Autor: Marita Čaleta, 24. 5. 2018. 23:10

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje učenici i učitelji Osnovne škole Mejaši organizirali su  projektni dan na temu MASLINA.

Maslina je više od stabla koje svojim plodovima hrani ljude. Zbog svojih je karakteristika postala simbolom mira, obilja, vječnosti, učenosti i zdravlja, a još od antičke Grčke simbolizira pobjedu.

Potaknuti značenjem ove biljke i u želji da još više nauče i saznaju o njenoj vrijednosti, učenici su pod mentorstvom svojih nastavnika proveli 37 radionica.

Pod više pogledajmo što su sve vrijedne ruke radile i mudre glave učenika naučile kroz svoje radionice.

 [više]

SADNJA RUŽA NA ŠKOLSKOJ TERASI

Autor: Tome Kovačević, Božena Škarica, 24. 5. 2018. 10:37

 

 

Učenici naše škole vrlo rado su  prihvatili zadatak oplemenjivanja i uljepšavanja  izgleda naše Škole. Na školskoj terasi su posadili najomiljeniju ukrasnu biljku ružu.

 

 

 [više]

SADNJA RUŽA U ŠKOLSKOM VRTU

Autor: Tome Kovačević, Ivana Gojsalić, 22. 5. 2018. 00:28

Školski vrt postao je još bogatiji sadnjom najpoznatije i najomiljenije ukrasne biljke svakoga vrta.

Učenici 2. f razreda sa svojom učiteljicom zasadili su šest ruža, četiri penjačice i dvije stablašice.

Vrijedne ruke naših drugaša brinu se o cvijeću tako što ga redovito zalijevaju i plijeve korov nadajući se da će ružičnjak uskoro pokazati svu svoju raskoš boja i mirisa.

 [više]

STRIP - EKOLOŠKI BONTON Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tome Kovačević, 23. 3. 2018. 11:05

Strip-album Ekološki bonton u stripu, besplatan za download i čitanje u pdf formatu sadrži ekološke priče u formi stripa (pod [više] možete preuzeti stip). Čitajte i crtajte stripove iz nje, ili osmislite svoje ekološke zapovjedi, sami ili ekipno, pozvani ste svi od 1. do 8. razreda. Crtajte i pišite na formatima papira a4 ili a3, likovnim tehnikama koje vam leže (olovke, bojice, flomasteri, vodene boje...), od 1 do 5 strip-tabli.

 [više]

POSJET "LETEĆIH KUSTOSA"

Autor: Marita Čaleta, 12. 3. 2018. 00:26

09. 03. 2017. učionicu biologije posjetio je „Leteći kustos“ iz Prirodoslovnog muzeja u Splitu.

Kroz predavanje i radionicu učenici sedmih razreda imali su priliku proširiti svoje znanja o kukcima. Učenici su mikroskopirali, proučavali i crtali građu ovih vrlo interesantih beskralježnjaka.

Ovakav oblik nastave bio je, prema riječima samih učenika, motivirajuć i zanimljiv.

 [više]

PREVENTIVNI PROGRAM "ZDRAV ZA PET"

Autor: Marita Čaleta, 6. 3. 2018. 23:12

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u želji da zajednički djeluju na području prevencije ovisnosti te podizanja razine javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, provode zajednički projekta po nazivom Zdrav za 5. Projekt obuhvaća područja zlouporabe i ovisnosti o alkoholu i opojnim drogama, kockanju, igrama na sreću te zaštitu okoliša. ​

 [više]

AKCIJA „ČEP ZA OSOBE SA INVALIDITETOM“

Autor: Marita Čaleta, 17. 1. 2018. 23:33

 

U školi se provodi humanitarna akciji prikupljanje čepova za osobe sa invaliditetom.

 [više]

BOŽIĆNE RADIONICE EKO ĐAKA

Autor: Marita Čaleta, 17. 1. 2018. 22:14

 

Izrad BOŽIĆNIH UKRASA!

 [više]

MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 17. 1. 2018. 22:00

 [više]

TERENSKA NASTAVA UČENIKA ŠESTIH RAZREDA

Autor: Marita Čaleta, 5. 11. 2017. 18:30

31. listopada 2017. učenici šestih razreda bili su na terenskoj nastavi na Marjanu. Tema terenske nastave bila je primorska vazdazelena šuma, a nastava je provedena u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje Park šumom Marjan. Poučna šetnja odvijala se na relaciji Prva vidilica, Botićevo šetalište, Crkva Sv. Nikole te Marangunicevim šetalištem prema Sedlu. U Park šumi, učenici su upoznali karakteristične biljke primorske vazdazelene šume te naučili kako se ponašati u zaštićenom području. Osim toga, cilj terenske nastave bio je i potaknuti učenike da što više borave na svježem zraku te se pravilno odnose prema prirodi i okolišu.

 [više]

AKCIJA „ČEP ZA OSOBE SA INVALIDITETOM“

Autor: Marita Čaleta, 5. 11. 2017. 17:30

 [više]

MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 17. 6. 2017. 23:56

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učenici 8.b razreda su sa svojom nastavnicom Josipom Banić izradili ZDRAVU KUHARICU .

U kuharici se nalazi 30 - ak recepata temeljenih  na ribi, bijelom mesu, voću i povrću.

 [više]

MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 17. 6. 2017. 23:20

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno"  učenici 1.c  razreda su zajedno sa svojom učiteljicom Katijom Lucić prisustvovalia RADIONICI KUHANJA u Udruzi ZDRAVI GRAD, na kojoj su ih ugostili g. Željko Petrović i njegova supruga Dara.

 [više]

MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 17. 6. 2017. 22:05

Još jednu radionicu proveli su učenici 1.d razreda sa svojom učiteljicom Jasminkom Martinić Cezar u sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno". Naziv radionice je KAKVU HRANU JEDEMO?

 [više]

MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 17. 6. 2017. 19:56

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Jasminka Martinić Cezar je sa učenicima 1.d razreda provela  radionicu pod nazivom MALI POLJOPRIVREDNICI.

 

 [više]

MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 28. 5. 2017. 18:01

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učenici sedmih razreda (7.a, 7.d) OŠ Mejaši su u  školskom vrtu u dijelu gdje su zasađeni agrumi  posadili nove sadnice naranača. 

 [više]

PROJEKTNI DAN -PRAVILNA I ODGOVORNA PREHRANA

Autor: Marita Čaleta, 23. 5. 2017. 21:12

U sklopu realizacije EU projekta "Mi jedemo odgovorno" učenici i učitelji Osnovne škole Mejaši organizirali su  projektni dan na temu PRAVILNE I ODGOVORNE PREHRANE.

Svrha i cilj projektnog dana je osvijestiti učenike koliko izbor hrane pozitivno ili negativno utječe na ljude i planet, da je važno što jedemo, koliko čega jedemo, koliko hrane bacamo, kako je naša hrana proizvedena i tko je od toga imao koristi.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 1. 5. 2017. 11:51

Još jedna radionica vrijednih učenika 1.c  i njhove učiteljice Katije Lucić. 

Vrijedne ruke učenika izradile su slikovnicu, a pametne glavice osmislili Eko kodeks!

 

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 1. 5. 2017. 01:42

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učenici 2.b razreda su sa svojom učiteljicom Dubravkom Tkalčec proveli niz radionica na temu odgovorne prehrane.

 [više]

SVEHRVATSKI EKOLOŠKI KVIZ LIJEPA NAŠA 2017.

Autor: Marita Čaleta, 3. 4. 2017. 10:35

Ovogodišnji SVEHRVATSKI EKOLOŠKI KVIZ LIJEPA NAŠA održao se u Zagrebu od 31.ožujka do 02.travnja 2017.

Natjecanju je pristupilo 34 osnovnih i 14 srednjih škola iz Hrvatske i BIH.

Ekipu OŠ Mejaši činile su učenica 8.A razreda NELA MARIN, učenica 7.A razreda MARIJA FRANIĆ, učenik 6.D razreda LOVRE ŠTOLCAR i učenica 5.A razreda PETRA VRCA .

Ekipa OŠ Mejaši  je nakon pisane provjere i prezentacije osvojila je šesto mjesto!

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 20. 3. 2017. 00:16

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Katija Lucić je sa učenicima 1.c razreda provela  radionicu pod nazivom 

ZBRINJAVANJE BIO OTPADA I UTJECAJ PROZVODNJE HRANE NA ZEMLJU.

 

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 19. 3. 2017. 23:32

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Katija Lucić je sa učenicima 1.c razreda provela još jednu zanimljivu radionicu pod nazivom KUHAMO ZDRAVO (PRIPREMAMO ZDRAVE OBROKE).

Cilj radionice je razvijati svijest kod učenika o važnosti pravilnog pripremanja određene vrste hrane jer pravilnim  se pripremanjem hrane sačuvaju hranjive tvari i poboljšava se okus, te razvijati svijest o važnosti odabira ekološki uzgojenoh namirnica jer su one  boljeg okusa i imaju više hranjivih sastojaka od ostalih vrsta hrane.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 19. 3. 2017. 22:44

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Jasminka Martinić Cezar je sa učenicima 1.d razreda provela  zanimljivu radionicu pod nazivom ZDRAVA HRANA.

Cilj radionice je identifikacija štetnih tvari za tijelo, poticanje zdravih izbora, poticanje negativnih stavova prema sredstvima ovisnosti; igra i zabava.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 19. 3. 2017. 19:52

Vrijedni  učenicima 1.c razreda zajedno sa svojom učiteljicom Katijom Lucić održali su još jednu  radionicu  u sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" pod nazivom

KAKVU HRANU JEDEMO?

Cilj ove radionice je razvijati svijest o odabiru hrane koja nije obogaćena  dodacima (aditivima) i koja nije tretirana umjetnim gnojivima i pesticidima  i razvijati svijest da je tretirana hrana loša za zdravlje.

 [više]

POSJET "LETEĆIH KUSTOSA"

Autor: Marita Čaleta, 16. 3. 2017. 23:01

07. 03. 2017. učionicu biologije posjetili su „Leteći kustosi“ iz Prirodoslovnog muzeja u Splitu.

Kroz predavanje i radionicu učenici 7.A i 7.D razreda imali su priliku proširiti svoje znanja o kukcima. Učenici su mikroskopirali, proučavali i crtali građu ovih vrlo interesantih beskralježnjaka.

Ovakav oblik nastave bio je, prema riječima samih učenika, motivirajuć i zanimljiv.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 20. 2. 2017. 01:03

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Katija Lucić je sa učenicima 1.c razreda provela još jednu vrijednu radionicu pod nazivom MALI POLJOPRIVREDNICI.

Radionica je realizirana sadnjom  različitih povrtnih kultura (netretirano sjeme) te praćenje rasta i razvoja biljaka.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 20. 2. 2017. 00:45

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Lorena Kuvačić Roje,  je sa učenicima 1.b razreda provela  radionicu u suradnji sa učenicima 7.d razreda pod nazivom  PČELE – GLOBALNO UGROŽENA VRSTA.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 20. 2. 2017. 00:16

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Katija Lucić je sa učenicima 1.c razreda provela još jednu poučnu radionicu pod nazivom ODAKLE DOLAZI HRANA KOJU JEDEM? Radionica je realizirana kroz analizu odabranih  prehrambrenih proizvoda i utvrdivanjei zemlje njihova porijekla.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 19. 2. 2017. 22:51

EKO, BIO ili ORGANSKA HRANA naziv je radionice na kojoj su sudjelovali učenici 1.b, 1.c i 1.d zajedno sa svojim učiteljicama Lorenom Kuvačić Roje, Katijom Lucić, Jasminkom Martinić Cezar.

Gost predavač g. Željko Petrović (direktor centra izvrsnosti George Mateljan te udruge Zdravi grad iz Splita),  nastojao je kroz svoje izlaganje osvijestiti učenike o važnosti zdrave prehrane (ekološki uzgoj hrane).

Naglasio je kako je važno razvijati pravilan odnos prema zdravoj i pravilnoj prehrani te razvijati suradnju među učenicima .

 

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 19. 2. 2017. 16:48

Učenici 7.a i 7.d razreda zajedno sa svojim učiteljicama Adelom Buljac i Maritom Čaleta proveli su niz aktivnosti u okviru projekta "Mi jedemo odgovorno" .

Potaknuti pitanjem" Je li pravo vrijeme za jesti jagode?" istražili su  jedemo li sezonsko  i odakle dolazi voće i povrće koje jedemo.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marita Čaleta, 19. 2. 2017. 16:18

Članovi Eko odbora su se dogovorili koje će sve aktivnosti provoditi do kraja školske godine unutar projekta "Mi jedemo odgovorno". Važno je napomenuti da je cilj uključiti sve učenike škole u ovaj projekt, kao i njihove roditelje, te ostale članove obitelji i članove lokalne zajednice.

 

Pogledajte što ćemo raditi u Akcijskom planu (PDF dokument u prilogu).

 

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 18. 2. 2017. 22:55

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učenici su uz pomoć anketa analizirali prehranu u svojim domovima te su analizirali prehranu u školskoj kuhinji. Nakon provedenog istraživanja i popunjenih upitnika učenici su zajedno sa svojim mentorima obradili  rezultate. Uz pomoć dobivenih rezultata određena je "Početna točka" i pristupilo se formiranju akcijskog plana.

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 17. 1. 2017. 23:27

U sklopu projekta " Mi jedemo odgovorno" okupili  smo Eko timove koji će biti odgovorni za ovaj projekt i temu projekta (odgovorna prehrana).
Podijeljene su i definirane  uloge članovima svakog tima.

 

 [više]

BOŽIĆNE RADIONICE EKO ĐAKA

Autor: Marita Čaleta, 2. 1. 2017. 23:23

I ove godine vrijedne ruke EKO ĐAKA izrađivali su  BOŽIĆNE UKRASE  na svojim radionicama!

 

Pogledajte  kako su nastali BOŽIĆNI UKASI!

 

 [više]

AKCIJA „ČEP ZA OSOBE SA INVALIDITETOM“

Autor: Marita Čaleta, 27. 11. 2016. 22:45

Karitativna i Eko grupa pozivaju sve učenike, nastavnike i roditelje na sudjelovanje u humanitarnoj akciji prikupljanje čepova za osobe sa invaliditetom.

 

 [više]

NAGRADA ZA KONTINUITET U UREĐENJU ŠKOLSKOG VRTA

Autor: Josipa Banić, 16. 11. 2016. 20:37

11. studenog 2016. u studiu “Zvonimir Bajsić“ Hrvatske radiotelevizije, održana je svečanost proglašenja pobjedničkih školskih vrtova 2016. U našu Školu otišlo je priznanje ravnateljici Mirjani Jerčić i to za kontinuitet u uređenju školskog vrta. Ravnateljici je priznanje uručila gđa Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Samu svečanost, uveličao je Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, mnogobrojni učenici iz pobjedničkih škola sa svojim glazbenim i plesnim točkama, igrokazima... A svečanost je posjetio i sveti Martin.

 

 [više]

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marita Čaleta, 5. 11. 2016. 21:48

Projektnu dokumentaciju vezanu uz metodologiju i ostale informacije koje se tiču projekta"Mi jedemo odgovorno"možete pronaći pod priloženim dokumentima. 

 

 [više]

HUMANITARNA POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM OBITELJIMA

Autor: Marita Čaleta, 3. 11. 2016. 21:45

Hrvatski Crveni križ, Gradsko Društvo Crvenog križa - Split, organizira prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim proizvodima za socijalno ugrožene obitelji grada Splita.

Akcija pod nazivom JEDAN UČENIK- JEDAN PROIZVOD je započela u listopadu 2013 godine, a ove godine akcija se organizira pod nazivom „Podjela humanitarnih paketa socijalno ugroženim osobama“ .

U projekt će se i ove godine uključiti  naša škola!

U OŠ „Mejaši“ će se odvijati prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama za socijalno ugrožene obitelji grada Splita  u razdoblju od

                                       od 7. do 11. studenog 2016.

Pozivamo sve učenike i nastavnike da se uključe i pomognu u djelovanju HUMANOSTI, SOLIDARNOSTI, DOBROVOLJNOSTI za one kojima je to najpotrebnije! 

 [više]

" MI JEDEMO ODGOVORNO " -projekt

Autor: Marita Čaleta, 24. 10. 2016. 23:24

Naša škola se uključila u projekt Eko škola"Mi jedemo odgovorno".

 

Projekt koji se bavi pravilnom i odgovornom prehranom.

U njemu sudjeluje 55 Eko-škola u Republici Hrvatskoj koje tijekom nastavne godine 2016/2017. realiziraju projekt.

Sam projekt financiran je od strane Europske unije, u RH mu je nacionalni koordinator Udruga „Lijepa naša“.

 

 

 [više]

EKO FJERA 2016.

Autor: Josipa Banić, 27. 6. 2016. 18:35

17. i 18. lipnja 2016. na Prokurativama u Splitu, održan je sajam ekoloških proizvoda Eko Fjera 2016.

Organizatori Sajma bili su Javna ustanova RERA SD u suradnji s udrugom Ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija EKO. Sajam je u cijelosti financiran sredstvima Europske unije, kroz projekt EkoBiz.

Uz same proizvođače na Sajmu je sudjelovao i veliki broj učenika iz splitskih eko škola i  vrtića te su na Sajmu izlagali proizvode i projekte razrađene za vrijeme trajanja EkoBiz projekta, kao model ranog poticanja poduzetništva.

U projektu EkoBiz sudjelovali su uečnici 1. C (učiteljica Dubravka Tkalčec), 4. D (učiteljica Katija Lucić) i 5. B razreda (učiteljica Josipa Banić) Osnovne škole Mejaši. Učenici su sa svojim učitejicama proveli projekt pod nazivom „Od sjemenke do zdravog obroka“. Na Sajmu, uz prezentaciju Projekta, svoje ekološke proizvode prezentirala je i učenička zadruga „Lavanda“. Tako su se na štandu našli maslinovo i lavandino ulje, mirisni sapuni, melem za ruke i vrećice s lavandom.

 [više]

PRIKUPLJANJE STARIH BATERIJA

Autor: Marita Čaleta, 19. 6. 2016. 16:11

U školskoj godini 2015/2016 u oš. Mejaši prikupljeno je 53 kg starih baterija.

 

 [više]

ZELENI IZLET - TERENSKA NASTAVA UČENIKA ŠESTIH RAZREDA

Autor: Marita Čaleta, 19. 6. 2016. 16:01

07. lipnja 2016.g. učenici šestih razreda naše Škole proveli su na terenskoj nastavi u  Omišu i Zakučcu.

Cilj izleta bila je edukacija djece o ekologiji, značaju recikliranja i upoznavanje djece s florom dalmatinskog područja.

Terenska nastava pod nazivom "Zeleni izlet" provedena je u suradnji s edukatorima udruge Sunce.

 

 [više]

AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA

Autor: Marita Čaleta, 7. 6. 2016. 22:10

U petak 10.06.2016.godine u našoj školi provest će se još jedna AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA!

Pozivaju se svi učitelji, učenici i roditelji da sudjeluju u akciji i donesu stari papir u razdoblju od 8 do 14 sati ispred škole.

 [više]

EkoLife -MANIFESTACIJA ZA UNAPRIJEĐENJE KVALITETE ŽIVOTA

Autor: Marita Čaleta, 22. 5. 2016. 23:30

Otpad nije smeće i u njemu postoji niz sirovina koje se mogu ponovo upotrijebiti. Odvajanjem otpada štitimo naš okoliš – istaknuo je župan Zlatko Ževrnja  u trgovačkom centru Mall Of Split na otvaranju trodnevne manifestacije "EcoLife", koja promovira unaprjeđenje kvalitete života.

Na manifestaciji je sudjelovala i naša Škola.

Učenici četvrtog, šestog i osmog razreda su na ovom događanju pokazali  razne prezentacije i radionice.

 [više]

PROJEKTNI DAN - VRIJEME JE ZA ZELENE IDEJE

Autor: Marita Čaleta, 18. 5. 2016. 23:35

Kao i svake godine u našoj školi  organiziran je PROJEKTNI DAN.

Ove godine projektni dan se odvijao pod nazivom  „ VRIJEME JE ZA ZELENE IDEJE“, a odvijao se u tri etape.

Prva etapa bila je obrada eko teme. Eko tema „Uzroci i posljedice promjene klime“ potakla je učenike na razmišljanje o globalnom zagrijavanju našeg planeta.  

Druga etapa bila je uređivanja eko kutka u učionicama, a treća etapa se odvijala kroz izradu naljepnica sa eko porukama.Učenici su eko naljepnice postavili iznad slavina i utičnica kako bi upozorili da treba štedjeti vodu i struju.

Pod „više“ provirite iza vrata učionica i pogledajte kako su se odvijale radionice vezane za ovaj eko dan!

 [više]

22.travnja -DAN PLANETA ZEMLJE

Autor: Marita Čaleta, 24. 4. 2016. 23:03

U petak 22.4.2016. učenici naše škole su prezentacijama u učionicama i akcijom u školskom vrtu obilježili  Dan planeta Zemlje

 

 

 [više]

USKRSNE RADIONICE EKO GRUPE

Autor: Marita Čaleta, 18. 3. 2016. 22:58

Eko đaci na svojim radionicama stvaraju Uskrsne ukrase!

 [više]

HUMANITARNA AKCIJA ZA SOCIJALNO UGROŽENE OBITELJI

Autor: Marita Čaleta, 10. 3. 2016. 00:11

U okviru Programa provedbe strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti u RH Hrvatski Crveni križ Gradsko Društvo Crvenog križa- Split organizira  prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim proizvodima za socijalno ugrožene obitelji grada Splita.        

U OŠ „Mejaši“ akcija prikupljanja pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama odvijat će se  do 18. ožujka (petak) 2016.

Pozivamo sve učenike i nastavnike da se uključe i pomognu u djelovanju HUMANOSTI, SOLIDARNOSTI, DOBROVOLJNOSTI za one kojima je to najpotrebnije!

 [više]

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MOČVARA

Autor: Marita Čaleta, 4. 2. 2016. 23:04

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. 

Još prije samo dvadesetak godina, ljudi su močvarna područja smatrali nepotrebnima, prljavima i izvorima različitih bolesti. To vjerovanje dovelo je do uništavanja najbogatijih ekoloških sustava. U močvarnim područjima (koja danas čine 6% površine Zemlje) živi 40% svih biljnih i životinjskih vrsta. Pokušavajući spriječiti daljnju devastaciju, 116 država svijeta, a među njima i Hrvatska, potpisale su tzv. Ramsarsku konvenciju kojom se obvezuju na očuvanje močvara na vlastitom teritoriju. Jedno od najvećih dostignuća Ramsarske konvencije je popis močvara od međunarodne važnosti.

Iz Hrvatske na Ramsarskom popisu su Lonjsko i Mokro polje, Kopački rit, donji tok Neretve i ribnjaci Crna Mlaka.

 [više]

BOŽIĆNE RADIONICE EKO GRUPE

Autor: Marita Čaleta, 17. 1. 2016. 23:53

I ove godine vrijedne ruke EKO ĐAKA izrađivali su  BOŽIĆNE UKRASE  na svojim radionicama!

 

Pogledajte  kako su nastali BOŽIĆNI ANĐELI !

 

 [više]

HUMANITARNA POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM OBITELJIMA

Autor: Marita Čaleta, 7. 12. 2015. 23:25

Hrvatski Crveni križ Gradsko Društvo Crvenog križa- Split organizira prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim proizvodima za socijalno ugrožene obitelji grada Splita.

Akcija pod nazivom JEDAN UČENIK- JEDAN PROIZVOD je započela u listopadu 2013 godine, a ove godine akcija se organizira pod nazivom VAŠ DAR ZA PRAVU STVAR  te se u sam projekt  i ove godine uključila  naša škola.

U OŠ „Mejaši“ prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama za socijalno ugrožene obitelji grada Splita se odvija u razdoblju od 7. do 20. prosinca 2015.

Pozivamo sve učenike i nastavnike da se uključe i pomognu u djelovanju HUMANOSTI, SOLIDARNOSTI, DOBROVOLJNOSTI za one kojima je to najpotrebnije!

 [više]

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTIi (15.11.- 15.12.)

Autor: Marita Čaleta, 7. 12. 2015. 22:50

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca svake godine, a provodi se s ciljem upozoravanja na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga.

Putem šire društvene akcije na nacionalnoj  razini promoviraju se zdravi stilova života, podizanje razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanje pomoći obitelji.

Ovisnost može biti psihološka i fiziološka, a odnosi se na neprilagođeno ponašanje vezano uz uporabu ilegalnih droga, pušenje, kockanje, ovisnost o internetu (koje dovodi do oštećenja organizma ili međuljudskih problema), alkohol ...

 [više]

PREDAVANJE "ŠIŠMIŠI U ŠUMSKOM EKOSUSTAVU"

Autor: Josipa Banić, Marita Čaleta, 2. 11. 2015. 18:55

28. listopada 2015. u našoj Školi gosp. Ivan Ljubić, mag. ing. šum.  (JU Park šuma Marjan) održao je predavanje pod nazivom „Šišmiši u šumskim ekosustavima“. Cilj predavanja bio je učenike upoznati s ovom zaštićenom skupinom sisavaca i načinom njihovog života.

Tako su učenici mogli čuti da nisu istinite priče da su šišmiši opasni, da sišu krv, da se namjerno zalijeću i upetljavaju u kosu... Šišmiši su zapravo vrlo plaha stvorenja, vrlo bitna u održavanju biološke ravnoteže u ekosustavu područja u kojem žive. 

 [više]

DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Autor: Marita Čaleta, 1. 11. 2015. 00:22

U mjesecu listopadu već se tradicionalno obilježavaju Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba od pamtivijeka, samim time i simbol života.

Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, trgovca... sve to sa samo jednim ciljem "donošenja kruha na stol". Simbol zajedništva ostvarujemo dalje za stolom u zajedničkom objedu obitelji, s prijateljima, poznanicima. Kruh tako tvori savršen krug.

Izrazimo stoga zahvalnost na svim dobrima koja nam se prostiru na našim stolovima i ljudima koji sudjeluju u procesu proizvodnje bilo koje hrane.

 [više]

HUMANITARNA AKCIJA CRVENOG KRIŽA

Autor: Marita Čaleta, 7. 10. 2015. 00:29

Hrvatski Crveni križ Gradsko Društvo Crvenog križa- Split organizira humanitarnu akciju pod nazivom :  

      „VAŠ DAR ZA PRAVU STVAR“

U ovogodišnjoj akciji se prikupljaju isključivo dobrovoljni novčani prilozi. Za poklonjeni novac, HCK je pripremio novčani bon zahvalnosti, odnosno u tu svrhu pripremljen bookmark/označivač stranica, u vrijednosti od 5 kuna.

Prikupljena novčana sredstva bit će korištena za pomoć sugrađanima u Tjednu solidarnosti, od 8. do 15. prosinca 2015. godine. 

U akciju se rado, kao i uvijek, uključila i naša škola!

 [više]

SVEČANOST PODIZANJA ZELENE ZASTAVE POVODOM OBNOVE STATUSA MEĐUNARODNE EKO-ŠKOLE

Autor: Marita Čaleta, 18. 6. 2015. 00:37

Osnovna škola "Mejaši" je podigla Zelenu zastavu u svojem školskom vrtu. U nazočnosti Ravnateljice, učenika i njihovih učitelja, na štandarcu za zastave, zavijorila se nova Zelena zastava, koja se dobije svake druge godine u koliko eko-škola zadovolji svojim programom, suradnjom s lokalnom zajednicom i uopće eko-aktivnostima. Podizanju Zelene zastave predhodio je i učenički prigodni program u atriju škole za sve nazočne,a zastavu je podigla učenica osmog razreda Ela Bakmaz.

 

 [više]

USPJEŠNO OBNOVLJEN STATUS EKO-ŠKOLE

Autor: Marita Čaleta, 18. 6. 2015. 00:14

Ovu školsku godinu obnovili smo status Međunarodne Eko - škole te zato dobili Zlatni certifikat.

Naša škola kao 5. generacija Eko-škola u Hrvatskoj ove je godine promovirana u Zlatni status, kao potvrda neprekidnog dugogodišnjeg rada usmjerenog na odgoj i obrazovanje za zaštitu okoliša. Na državnoj svečanosti promocije međunarodnih Eko-škola održanoj u Zagrebu 15.5.2015. u organizaciji udruge Lijepa Naša kao nacionalnog koordinatora, škola je dobila Zlatni certifikat o obnovi i statusu Eko-škole i zelenu zastavu.

 [više]

BOŽIĆNA RADIONICA EKO GRUPE

Autor: Tome Kovačević, 27. 1. 2015. 21:14

Kao i svake godine vrijedne ruke EKO ĐAKA izradili su različite BOŽIĆNE UKASE na svojim radionicama!

 

Pod [više] pogledajte slike kako i što smo sve izradili

 [više]

„PRSTEN LJUBAVI“ - HUMANITARNA POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM OBITELJIMA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 16. 11. 2014. 23:24

Hrvatski Crveni križ Gradsko Društvo Crvenog križa- Split organizira prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim proizvodima za socijalno ugrožene obitelji grada Splita. Akcija pod nazivom JEDAN UČENIK- JEDAN PROIZVOD je započela u listopadu 2013 godine, a ove godine akcija se organizira pod nazivom PRSTEN LJUBAVI te se u sam projekt  i ove godine uključila  naša škola.

U OŠ „Mejaši“ prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama za socijalno ugrožene obitelji grada Splita se odvija u razdoblju od 17. do 21. studenog 2014.

Pozivamo sve učenike i nastavnike da se uključe i pomognu u djelovanju HUMANOSTI, SOLIDARNOSTI, DOBROVOLJNOSTI za one kojima je to najpotrebnije!

 [više]

SVJETSKI DAN HRANE(16.10.)

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 14. 10. 2014. 17:11

Svjetski dan hrane (World Food Day) obilježava se svake godine dana 16. listopada na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije FAO (Food and Agriculture Organization).

 

Svjetsku zdravstvenu organizaciju osnovali su Ujedinjeni narodi 1945. godine. Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine i obilježava se od 1980. godine zbog toga što je hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. Na taj dan se podsjeća na važnost hrane i na to da još uvijek u svijetu nema dovoljno hrane za sve. Svjetski dan hrane obilježava se također radi jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi.

 

Prema podacima koje je FAO - Svjetska zdravstvena organizacija objavila u svijetu gladuje oko 870 milijuna ljudi.

 

 

 

 

 

Eko đaci postavljaju pano povodom Svjetskog dana hrane….

 [više]

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 8. 10. 2014. 11:25

Povodom Svjetskog dana zaštite životinja (4.10.), Eko-učenici naše škole su hranili ptice u školskom vrtu gdje su i postavljene kućice za ptice.

     

 [više]

DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 15. 9. 2014. 16:18

 [više]

POZIV ZA SUDJELOVANJE U AKCIJI „SPREMNI ZA DOBRO“!

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 12. 6. 2014. 11:44

Hrvatski Caritas u suradnji s Unija-papirom provodi akciju prikupljanja starog papira u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj pod nazivom „ SPREMNI ZA DOBRO“ .

Cilj akcije je prikupljanje starih udžbenika, radnih bilježnica, bilježnica i ostalog papira te će se novčanim sredstvima dobivenih putem ove akcije pomoći u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji za iduću školsku godinu.

Pozivamo sve  učenike i nastavnike naše škole da se uključe u ovu akciju te da u petak  (13.6.2014.) kada će se prikupljati stari papir, donesu u školu svoje stare udžbenike, radne bilježnice i bilježnice iz prethodne godine te svojim doprinosom aktivno sudjeluju u ovoj akciji, a time doprinesu i očuvanju okoliša!

DONESITE STARE UDŽBENIKE, RADNE BILJEŽNICE I BILJEŽNICE I POMOZITE UČENICIMA IZ SIROMAŠNIH OBITELJI!

 [više]

ODRŽANA AKCIJA "SADIMO ZA - JEDNO"

Autor: Josipa Banić, 26. 5. 2014. 11:31

Centar za socijalnu skrb Split obilježavajući provedbu „Projekta podrške socijalnom uključivanju djece i mladih, korisnika CZSS Split – svi zajedno“ organizirao je  drugi dio  akcije „SADIMO ZA - JEDNO“. Na taj način su željeli obilježiti uspješnu provedbu  projekta u školskoj godini 2013./ 2014.
Akcija je održana u srijedu, 21. svibnja.2014. u Osnovnoj školi Mejaši u Splitu.

Tom su akcijom  štićenici COO Juraj Bonači i Doma za odgoj djece i mladeži Split, zajedno s učenicima Osnovne škole Mejaši, u školski vrt zasadili sadnice ljekovitog bilja, mimoze i bajame.


 

 [više]

HUMANITARNA AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI UGROŽENOM STANOVNIŠTVU U POPLAVAMA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 20. 5. 2014. 08:38

Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže prikupljanju pomoći za sve one koji su stradali u poplavljenim područjima.

Donacija (nekvarljiva hrana, higijenske potrepštine, pitka voda….) može se donijeti u Osnovnu školu Mejaši te će ona biti distribuirana dalje službama koji će je uputiti potrebitima.

Može se pomoći i na sljedeći način:

  • uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08
  • pozivom na donatorski telefon broj 0609011 (6,25 kn, PDV uključen)
  • on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa www.hck.hr

Adresa HGSS Split (Gorska služba spašavanja): Šibenska 41

Adresa HCK (Crveni križ): Ruđera Boškovića 25

 HVALA ŠTO POMAŽETE! 

 [više]

POZIV ZA SUDJELOVANJE U AKCIJI „DJELUJ ZELENO“!

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 19. 5. 2014. 10:37

Tvrtka „Tisak“ d.d. provodi edukativnu akciju prikupljanja starog papira u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj pod nazivom „ DJELUJ ZELENO“.

Akcija se provodi u razdoblju od 15.svibnja do 10. lipnja 2014 godine.

Za prikupljanje starog papira „Tisak“ d.d. će nagraditi sve škole koje su sudjelovale u Akciji s Informatičkom opremom u protuvrijednosti sakupljene količine starog papira.

Naša škola se također uključila u ovu veliku akciju te pozivamo sve nastavnike, učenike i roditelje da svojim doprinosom aktivno sudjeluju u ovoj akciji ,a time doprinesu i očuvanju okoliša!

DONESITE STARI PAPIR U ŠKOLU I POMOZITE SVOJOJ ŠKOLI DA OSVOJI VRIJEDNE NAGRADE!

 [više]

„PRIJE I POSLIJE- UČENICI ZA DAN PLANETA ZEMLJE 2014“

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 8. 5. 2014. 11:09

Povodom obilježavanja Dan planeta Zemlje 2014., eko-grupa naše škole se uključila u natjecanje pod nazivom „Prije i poslije- učenici za Dan planeta Zemlje 2014.“ koje je organizirala udruga Sunce u suradnji s komunalnim poduzećem Čistoća d.o.o. iz Splita.

Škole koje sudjeluju u ovom natjecanju moraju se predstaviti sa eko projektom koji potiče odgovorno postupanje s otpadom, kako ga smanjiti, ponovno koristiti i reciklirati.

Naši vrijedni ekolozi su se predstavili sa projektom „Zeleno – plavi svijet“, te je njihov rad i nagrađen sa godišnjom preplatom na časopis National Geographic Hrvatska.

 [više]

HUMANITARNA AKCIJA "JEDAN UČENIK- JEDAN PROIZVOD"

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 24. 4. 2014. 14:13

U recesiji današnjeg vremena Gradsko Društvo Crvenog križa Split zahvaljujući osviještenosti i humanom srcu Ravnatelja, profesora i učenika osnovnih i srednjih škola uspješno provodi humanitarnu akciju čime pomaže socijalno ugroženim obiteljima grada Splita.

Akcija pod nazivom JEDAN UČENIK - JEDAN PROIZVOD je započela u listopadu 2013 godine, a ovog mjeseca se u sam projekt uspješno uključila i naša škola.

Kroz tjedan dana koliko je trajala akcija, sakupljena je zavidna količina higijenskih i prehrambenih proizvoda. Članovi Crvenog križa prilikom preuzimanja prikupljenih proizvoda bili su više nego zadovoljni sakupljenom donacijom koja ih je dočekala u našoj školi.

Hvala svima koji su pokazali svoje humano srce!

 [više]

PROJEKTNI DAN - ZAŠTITA VODA I ŠUMA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 11. 4. 2014. 20:49

Kao i svake godine, naša škola organizirala je Projektni dan, a ovogodišnja tema je bila „Zaštita voda i šuma“.

Svaki razred je napravio nešto izvorno i drugačije. Učenici su se potrudili da bi napravili što bolji projekt, bilo na temu zaštita šuma ili zaštita voda. Učenici su svoje radove predstavili drugim učenicima, tako da se dosta toga moglo čuti i naučiti.

Obrađivane su razne teme: „Tko i kako zagađuje vodu“, „Moj doprinos štednji vode“, „Voda kao znak krštenja“, „Kako uštedjeti vodu u kućanstvu“, „Najzagađenije vode na svijetu“, „Jadransko more“, „Koliko čovjeku treba vode“, „Kako reciklirati papir“, „Važnost Park-šume Marjan“, „Utjecaj kiselih kiša na šume“, „Hidroelektrane u Hrvatskoj i svijetu“, „Važnost prašuma“, „Vode u književnosti“ i drugo.

 [više]

AKCIJA - ČIŠĆENJE PARK ŠUME MARJAN

Autor: Zora Čatipović, Bruna Vučemilović-Vranjić, 19. 3. 2014. 11:48

Između tisuću Splićana, koji su se na inicijativu dr Joška Kalilića okupili 15. ožujka  na čišćenju park šume Marjan bio je izviđački odred naše škole "Vjeverica" i natavnica Bruna Vučemilović Vranjić.

 [više]

DODIJELJENE NAGRADE U OKVIRU PROJEKTA „ZDRAV ZA 5“

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 11. 6. 2013. 10:05

Projekt „Zdrav za 5“ osmišljen je u svrhu prevencije ovisnosti te promocije pro-socijalnog, preventivnog i zaštitnog djelovanja uz razvijanje socio-emocionalnih vještina kod djece i mladeži, podizanja razine svijesti o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline te podizanja razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti. Učenici O.Š. Mejaši su sudjelovali u kategorijama: predmet od recikliranog materijala, pjesme na temu zaštite okoliša te u kategoriji Projekt na temu: „Kako da naša škola postane ekološki osviještena“

 [više]

OŠ MEJAŠI S OSTALIM ŠKOLAMA NA MARJANU DIGLI ZELENU ZASTAVU

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 11. 6. 2013. 09:47

Povodom Dana zaštite okoliša, na Marjanu je sedam splitskih eko-škola zajedno i svečano, uz prigodni program, podiglo Zelenu zastavu. Prisjetimo se, 10. svibnja su škole potvrdile svoj eko-status ili tek primljene u Međunarodnu obitelj eko-škola.

 [više]

USPJEŠNO OBNOVLJEN STATUS EKO-ŠKOLE

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 17. 5. 2013. 10:30

Ovu školsku godinu obnovili smo status Međunarodne Eko - škole te zato dobili Srebrni certifikat.

Osnovna škola „Mejaši“ uključila se u program Međunarodnih Eko - škola 2005. godine. Od tada nastojimo svojim aktivnostima podići ekološku svijest učenika te obrazovati ih i odgojiti za očuvanje okoliša. Status Eko - škole redovito obnavljamo, a ovu školsku godinu Status smo obnovili četvrti put. Zato smo dobili i Srebrni certifikat Eko -  škole. Svečanost  obnavljanja statusa i podjela priznanja održana je 10. svibnja 2013. na Zagrebačkom velesajmu.

 [više]

DAN PLANETA ZEMLJE - 22.04.2013 g.

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 29. 4. 2013. 09:56

Na natječaju „Prije i poslije“, kojeg organizira gradsko komunalno poduzeće „Čistoća“,  u suradnji sa udrugom „Sunce“, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, učenici O.Š. „Mejaši“ su osvojili 1. mjesto. Vrijednost osvojenog 1.mjesta je veća ukoliko se zna da je postignuto u konkurenciji između 18 projekata splitskih osnovnih škola.

 [više]

SVJETSKI DAN ŠUMA I SVJETSKI DAN VODA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 31. 3. 2013. 13:52

Osim što je Eko-grupa izradila prigodno pano povodom Svjetskog dana zaštite šuma (20. ožujka)  i Svjetskog dana zaštite voda (22. ožujka), i ostali učenici  naše škole su sudjelovali u obilježavanju ovih značajnih datuma. Tako su učenici 5.-ih razreda, zajedno sa svojim razrednim nastavnicima posjetili Zvjezdarnicu Mosor na Mosoru, a učenici 6.-ih, 7.-ih i 8.-ih razreda su sa svojim nastavnicima poslušali prezentaciju koju su održali članovi „Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj – SUNCE“. 

 [više]

PROJEKTNI DAN - "ZDRAVA PREHRANA"

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 24. 3. 2013. 20:21

Povodom projektnog dana “Pravilna prehrana-zdrav život“, Eko grupa je izradila knjižicu „Jelovnik za 7 dana“, u kojem je za svaki dan u tjednu predložila po pet zdravih obroka. Eko đaci  su također izradili označivače za knjige, proveli anketu u školi vezano za prehranu školske djece te pripremili  prezentaciju pod nazivom „Pravilna prehrana“. Kroz prezentaciju su Eko-đaci dali neke savjete ostalim učenicima o pravilnoj prehrani.

 [više]

PROJEKTNI DAN - "ZDRAVA PREHRANA-KVALITETAN ŽIVOT"

Autor: Josipa Banić, Valerija Bašić, Tome Kovačević, Marita Čaleta, 8. 3. 2013. 00:18

Projektni dan u našoj školi još nije bio tako ukusan. I ne ćudi kad nam je ovogodišnja tema bila "Zdrava prehrana-kvalitetan život". Osim sto smo naučili gotovo sve o zdravoj prehrani i prehrambenim navikama, razbili smo i predrasudu da je zdrava hrana neukusna.
Povodom teme Projektnog dana, a i povodom ovogodišnje 30. obljetnice Škole, svaki je razred u školskom vrtu zasadio jednu sadnicu agruma. Svaki se razred također različitim radionicama, posvetio i nekom aspektu zdrave prehrane ne bi li smo, slažući kockice, stvorili cjelovitu sliku o prehrani koja vodi do kvalitetnog života.

 [više]

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MOČVARA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 17. 2. 2013. 11:37

2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena je Ramsarska konvencija. To je konvencija o močvarama koja je nastala kao plod borbe za zaštitu močvara, a dan usvajanja konvencije proglašen je Međunarodnim danom zaštite močvara.

 

Ugrožavanje močvarnih područja nastaje isušivanjem, zatrpavanjem, zagađivanjem, preinačavanjem, prekomjernom eksploatacijom i unošenjem stranih vrsta.

 [više]

EKOLOŠKI KALENDAR

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 22. 1. 2013. 18:34

Obzirom da nas ovih dana možda iznenadi i snijeg, eko-grupa je izradila snježni ekološki kalendar.

 

 [više]

EKO BOŽIĆ

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 22. 1. 2013. 18:18

Uoči Božića i Nove godine, učenici  uključeni  u eko-grupu izrađivali su prigodne ukrase.

Za izradu božićnih ukrasa koristili su prirodne, ali i umjetne materijale.

 [više]

VELIKA AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA 29. STUDENOG

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 26. 11. 2012. 12:29

Draga mama, tata, baka, djede, teta, tetak, strina, striče, svi moji rođaci i susjedi! Ja, Vaš EKO-ĐAK, Vas molim da ne bacate stari papir u koš zajedno sa ostalim smećem i da ga ne odlažete bilo gdje! Molim Vas da ga donesete u dvorište moje škole, a mi ćemo se pobrinuti za njega. Svaki mjesec, i to zadnji četvrtak u mjesecu,  imamo akciju sakupljanja starog papira.

 [više]

RAZVRSTAVANJE OTPADA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 22. 11. 2012. 11:03

Najveći dio komunalnog i tehnološkog otpada u Hrvatskoj završi na odlagalištima otpada ili nerijetko na divljim deponijima u prirodi gdje sve zajedno trune, oslobađaju se plinovi, hrpe se prevrću i ulaže se u vrlo skupu sanaciju.

U našoj školi su postavljeni kontejneri za odvojeno sakupljanje otpada papira, limenke, stakla, plastike (PET) i starih baterija.

 [više]

SPLITSKE EKO ŠKOLE NA SAJMU SASO

Autor: Josipa Banić, 29. 10. 2012. 07:48

Od 24. do 28.10.2012. na splitskom Žnjanu održavao se 17. Međunarodni sajam SASO.

Među brojnim izlagačima, svoj štand imale su i splitske Eko škole (OŠ Žrnovnica, OŠ Slatine, OŠ Lučac, OŠ Gripe, OŠ Bol i OŠ Mejaši te DV Popaj) zajedno s eko kumom Čistoćom. 

Svakog dana trajanja Sajma, priliku za predstaviti svoj rad i aktivnosti imala je po jedna Eko škola. Tako je prezentacijski dan naše Škole bio u četvrtak, 25.10. 2012. 

 [više]

DAN KRUHA I DAN JABUKA

Autor: Ljubica Rubić, Vjekoslava Jerčić, Tome Kovačević, 28. 10. 2012. 19:50

U ponedjeljak 22. listopada 2012. u našoj školi obilježili smo Dan kruha i Dan jabuka. Učenici su, zajedno s svojim učiteljima, ukrasili stol kruhom i krušnim proizvodima. Uz prigodnu propovijed velečasni Mate Munitić blagoslovio je hranu, koju je svaki razred blagovao sa svojim predmetnim nastavnikom. Uz pomoć vjeroučiteljica i profesorica hrvatskog, učenici naše škole blagoslov kruha uljepšali su prigodnom recitacijom, igrokazom i pjesmom.

Kako smo ove godine kruhu pridružili i jabuku, učenici su od kuće donijeli i razno voće koje su predali u gradsku kuhinju kako bi se podjelio onima kojima je potrebno.

 [više]

SPLITSKE EKO ŠKOLE NA SAJMU SASO

Autor: Josipa Banić, 24. 10. 2012. 08:58

Pozivamo sve učenike, roditelje i nastvnike da na Sajmu SASO posjete  štand splitskih Eko škola i Čistoće. Sajam se održava od 24. do 28.10.2012. na Žnjanu. 

U četvrtak, 25.10. 2012. naša Škola će predstaviti svoje aktivnosti. Ućenici će prikazati praktičan rad - izrada mozaika, a folklorna skupina naše Škole će sudjelovati na priredbi. Priredba će se održati u vremenu od 13 do 14 sati.

Također, tijekom svih dana u suradnji s eko kumom Čistoćom, provodit će se akcija "5 za 1". Naime, svatko tko donese pet plastičnih vrećica u zamjenu će dobiti jednu platnenu.

1 PLATNENA VREĆICA U SVOM TRAJANJU

ZAMJENJUJE 1 000 PLASTIČNIH !!!

 [više]

XXIV. DRŽAVNA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Autor: Josipa Banić, 18. 10. 2012. 10:24

24. državna Smotra učeničkih zadurga održala se u Primoštenu od 15. do 17. listopada 2012. Na Smotri je sudjelovala i učenička zadruga naše škole – „Lavnada“. Učenici Vjekoslava Jerčić, Anđela Prodan, Ivan Balić i Martin Goreta predstavili su cjelokupan  rad Zadruge te rad sekcija Izrada mozaika i Razmnožavanje reznicama. Državna Smotra nije natjecateljskog karaktera već je to prilika da najbolje plasirane zadruge sa županijskih Smotri predstave svoj rad.

 [više]

AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 10. 10. 2012. 01:48

Eko đaci su prigodnom pjesmom pozvali  na akciju sakupljanja starog papira

Eko đaci mi smo svi

Volimo kad se naš okoliš zeleni .

Skupljamo boce ,papir i smeće,

Volimo kada je cvijeće od smeća veće.

Zato dođite i donesite svoj stari papir,

Uložite mali trud,

Pa će dana 10.10.2012g.

taj stari papir u dvorištu naše škole

pronaći pravi put!

 

Eko učenici O.Š. Mejaši

 [više]

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 4. 10. 2012. 01:41

Eko grupa je prigodnim panoom  obilježila Dan zaštite životinja.

 

 [više]

DAN OZONSKOG OMOTAČA

Autor: Tome Kovačević, 16. 9. 2012. 01:35

Povodom Međunarodnog dana očuvanja ozonskog omotača Eko učenici su uređivali okoliš škole,a najviše aktivnosti  je bilo u Školskom vrtu koji je bogat brojnim biljnim vrstama i zahtjeva neprestanu aktivnost.

 [više]

DAROVI PRIRODE

Autor: Dubravka Tkalčec, 7. 6. 2012. 11:21

Priroda nas uvijek nagrađuje, osobito kad imamo pravilan odnos prema njoj. Tako nas je svojim prekrasnim cvjetovima nagradila i magnolija  koja je zasađena ispred naših učionica. Kao da nam zahvaljuje na trudu koji ulažemo da bi okoliš naše škole bio što ljepši.

A svoju nam je ljepotu poklonila baš u pravo vrijeme - uoči Svjetskog dana zaštite okoliša.

 [više]

AKCIJA EKO GRUPE

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 28. 4. 2012. 13:55

Povodom Dana planeta Zemlje (22.4.2012.g.), Eko grupa će u srijedu 18.4.2012.g. provest dvije akcije
 
1. Akcija zamjena 5 plastičnih vrećica za 1 platnenu vrećicu
2. Prezentacija "EKO KUTIJE" kutije za razvrstavanje otpada u učionicama
 [više]

DAN PLANETA ZEMLJE

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 22. 4. 2012. 16:36

Učenici Eko-grupe OŠ "Mejaši" su 20. travnja 2012., (petak) su sudjelovali na dodjeli nagrada Udruge Sunce i komunalne tvrtke "Čistoća"-Split. 

Nagrade su dodijeljene za  sudjelovanje u natjecanju „Prije i poslije– učenici za Dan planeta Zemlje 2012.“ 

Eko-grupa O.Š."Mejaši" je predstavila projekt "Eko-kutija". Mali ekolozi su izradili maštovite eko-kutije u svrhu odvojenog razvrstavanja otpada u njihovim učionicama.

 [više]

EKIPA OŠ MEJAŠI POBJEDNIK DRŽAVNOG EKOLOŠKOG KVIZA "LIJEPA NAŠA"

Autor: Josipa Banić, 18. 4. 2012. 09:51

U konkurenciji između 34 osnovne škole iz Hrvatske, BiH i Vojvodine, ekipa Osnovne škole Mejaši osvojila je najveći broj bodova te tako postala pobjednik ovogodišnjeg Državnog Ekološkog kviza "Lijepa naša".

Natjecanje se održalo u Zadru, od 15. do 17. travnja 2012.

 [više]

EKO GRUPA I LIKOVNA GRUPA - DAN VODA I ŠUMA

Autor: Tome Kovačević, Marita Čaleta, 26. 3. 2012. 08:48

Eko grupa i likovna grupa naše škole su povodom Svjetskog dana šuma (20.ožujka) i Svjetskog dana voda (22.ožujka) izradili prigodne radove. Donosimo nekoliko savjeta kako štedjeti vodu i slike radova naših učenika.

 [više]

EKO PROJEKTNI DAN U NAŠOJ ŠKOLI

Autor: Dubravka Tkalčec, Josipa Banić, Tome Kovačević, Valerija Bašić, Ljubica Rubić, 24. 3. 2012. 08:07

Dana 22.03.2012 godine u našoj školi nije bilo zvona, knjiga niti klasične nastave. Obilježavali smo Projektni dan. Svi su se učenici i učitelji dobro zabavljali, no svi su također shvatili ozbiljnost situacije u kojoj smo se nalazili. Tema ovogodišnjeg Projektnog dana bila je energija.

 [više]

ŽUPANIJSKI EKOLOŠKI KVIZ "LIJEPA NAŠA"

Autor: Josipa Banić, 8. 3. 2012. 09:18

Županijski Ekološki kviz "Lijepa naša" održao se 5. ožujka 2012. u Osnovnoj školi Visoka u Splitu. 

Ekipu Osnovne škole Mejaši činili su učenici:

Klara Rezić - 5. B

Matea Rubić - 6. B

Christian Šilović - 7. B

Klara Bosnić - 8. B

Na Kvizu smo predstavili projekt pod nazivom Čime "hranimo" našu kožu ?! te nakon pismenog i usmenog dijela natjecanja osvojili 2. mjesto. Na taj način smo ostvarili pravo sudjelovaja na državnom natjecanju koje će se održati od 15. do 17. travnja u Zadru.

 [više]

2. veljače - MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MOČVARA

Autor: Josipa Banić, 1. 2. 2012. 19:41

2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena je Ramsarska konvencija. To je konvencija o močvarama koja je nastala kao plod borbe za zaštitu močvara, a dan usvajanja konvencije proglašen je Međunarodnim danom zaštite močvara.

1.     velječe 2012. u OŠ Mejaši  kratkim predavanjem i radionicom obilježili smo Dan zaštite močvara. Predavanje i radionicu održala je gđa  Paula Podrug, prof. iz Udruge „Sunce“, a sudjelovalo je 30 – ak učenika šestih i sedmih razreda.  Učenici su saznali koja su najpoznaatija močvarna područja u Hrvatskoj, a izvodeći pokus uvidjeli su i koje su uloge i važnost močvarnih staništa.

 [više]

1. BOŽIĆNI EKO SAJAM - DANI RADOSTI

Autor: Josipa Banić, 16. 12. 2011. 22:39

U subotu, 17. prosinca 2011., zadrugari naše učeničke zadruge sudjelovali su na božićnom eko sajmu rukotvorina, zdrave hrane i tradicijskih proizvoda pod nazivom Dani radosti.

Sajam se održao ispred BPZ Domaćin (Ruđera Boškovića 30), a u organizaciji Udruge za djecu i mlade Liberi – Split, BPZ Domaćin i KPU Spalatos kao dio projketa Advent u kvartu.

Naši zadrugari su predstavili i prodavali različite eko proizvode  učeničke zadruge „Lavanda“.

 [više]

SKUPLJANJE OTPADNIH BATERIJA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tome Kovačević, 5. 12. 2011. 09:48

Osnovna škola „Mejaši“ uključila se u veliku akciju skupljanja otpadnih baterija u osnovnim školama, koja će trajati do kraja 2012 godine.

U našoj školi su postavljena dva spremnika tj. zelene kutije za odlaganje otpadnih baterija. Ovim putem apeliramo na sve učenike da se uključe u ovu akciju te da potaknu i aktiviraju svoju užu i širu okolicu.

 [više]

SET EKOKOZMETIKE UZ "LAVANDA" PROGLAŠEN NAJPROIZVODOM

Autor: Josipa Banić, 11. 11. 2011. 18:51

Kako smo već najavljivali naša učenička zadruga „Lavanda“ sudjelovala je na XXIII. Smotri  učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja se održala 6. – 8. studenog u Opatiji. Na Smotri smo predstavili nove sekcije te kao najproizvod predložili set ekokozmetike za muškarce i žene. Predloženi set  je na završnoj svečanosti  proglašen jednim od najboljih proizvoda ovogodišnje državne Smotre. 

 [više]

DANI KRUHA

Autor: Tome Kovačević, 7. 11. 2011. 22:29

Kao i svake godine početkom jeseni u našoj školi proslavili smo Dan kruha i Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici uz pomoć mama i baka, učitelja i vjeroučitelja su se potrudili  da stol bude što bogatiji. Uz prigodnu propovijed velečasni Mihael je blagoslovio kruh i krušne proizvode, te nas sve pozvao da budemo zahvalni za sve što nam Bog daruje.

 [više]

2011. - MEĐUNARODNA GODINA ŠUMA

Autor: Josipa Banić, 3. 11. 2011. 09:33

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2011. godina proglašena je Međunarodnom godinom šuma s ciljem podizanja svijesti o održivom upravljanju, očuvanju i održivom razvoju svih tipova šuma.

Kako bismo skrenuli pažnju učenika naše škole na važnost očuvanja šume, a ujedno to povezali i s predmetnom građom koju uče, za učenike šestih organizirali smo terensku nastavu u Park šumu Marjan.

 [više]

EKO - ŠKOLE SPLITA NA SAJMU SASO

Autor: Josipa Banić, 22. 10. 2011. 09:50

Šest splitskih Eko – škola (OŠ Lučac, OŠ Gripe, OŠ Slatine, OŠ Žrnovnica, OŠ Bol, OŠ Mejaši) i DV Popaj u suradnji se eko – kumom Čistoćom sudjeluje na 16. međunarodnom sajmu SASO. Sajam se održava na Žnjanu od 19. do 23. 10. 2011.

 [više]

TREĆI PUT USPJEŠNO OBNOVLJEN STATUS EKO - ŠKOLE

Autor: Josipa Banić, 18. 5. 2011. 09:10

Ovu školsku godinu obnovili smo status Međunarodne Eko – škole po treći put te zato dobili Brončani certifikat.

 [više]

NAGRAĐEN VRT OŠ "MEJAŠI"

Autor: Josipa Banić, 11. 5. 2011. 20:39

Na 36. tradicionalnom Prazniku cvijeća koji se pod motom "Split i Hajduk žive vječno" održavao od 5. do 11. svibnja 2011. u Dioklecijanovim podrumima dodijeljene su nagrade za njaljepše balkone, vrtove i okućnice. U kategoriji odgojno – obrazovnih institucija, vrt OŠ „Mejaši“ dobio je 1. nagradu.

 

 

 [više]

22. travnja - DAN PLANETA ZEMLJE - "Koliko sam eko?"

Autor: Josipa Banić, 20. 4. 2011. 10:54

U našoj školi smo u suradnji s udrugom „Sunce“ i Čistoćom d.o.o. obilježili Dan planeta Zemlje. Naime, 11. travnja 2011. među 40 učenika petih i šestih razreda proveli smo kviz udruge „Sunce“ pod nazivom „Koliko sam eko?'“. Tu su učenici odgovarali na 50 pitanja o njihovom svakodnevnoom ponašanju prema okolišu i prirodi. 19. travnja 2011. u prostorijama Čistoće upriličena je svečana dodjela nagrada za sve škole sudionce ovog Kviza (12 škola). Kao nagradu smo dobili edukacijski pano i knjige o ekologiji i okolišu.

 [više]

22. ožujka - SVJETSKI DAN VODA

Autor: Josipa Banić, 25. 3. 2011. 10:49

Kako bi skrenuli pažnju učenika na važnost očuvanja vode nastavnici biologije Marita Ćaleta i Mladen Vrkić na taj dan su u našoj školi priredili prezentaciju o vodama. Prezentacija je prikazana učenicima viših razreda, a prezentirale su učenice 7. C razreda Danica Sinovčić i Anđela Babaja.

 [više]

Ukupno skupljeno 5103 kg starog papira

Autor: Gordan Lovrić, 3. 3. 2011. 11:46

 [više]

PROJEKTNI DAN: ''OTPAD''

Autor: Žana Žanko, Gordan Lovrić, 25. 2. 2011. 10:41

Cilj projektnog dana u OŠ ''Mejaši'' na temu otpada u sklopu Međunarodne eko škole je osvijestiti učenike o zagađenosti, zatrpanosti Zemlje ljudskim otpadom  te ih upoznati s pravilnim načinima odlaganja i recikliranja otpada.

Kako bi postigli svoj cilj, učenici su sa svojim razrednicima i nastavnicima sudjelovali u različitim  aktivnostima. Od otpadnog materijala nastale su maske, lutke, cvjetovi, haljine,... i sve što dječja mašta može zamisliti, a vrijedne ruke ostvariti.

Svi razredi su sudjelovali u akciji sakupljanja starog papira. Samo danas sakupila su se 4 kontejnera.

 [više]

Ekipa OŠ "Mejaši" pobjednik županijskog Ekološkog kviza "Lijepa naša"

Autor: Josipa Banić, 14. 2. 2011. 10:51

Ekipu OŠ "Mejaši" Split činili su učenici:

Matea Rubić - 5.B

Christian Šilović - 6. B

Klara Bosnić - 7. B

Ivana Topić - 8. A

 [više]

BOŽIĆNO DRVCE POSAĐENO U ŠKOLSKI VRT

Autor: Josipa Banić, 18. 1. 2011. 18:42

Božićno drvce jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju s proslavom Božića. To je obično zimzeleno stablo koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenom, a tijekom dana oko Božića ukrašava se kuglicama, slasticama te božićnim lampicama, malim raznobojnim svjetiljakama, dok su se prije češće ukrašavala svijećama.

 [više]

Dobri dupin - SANTIAGO

Autor: Josipa Banić, 18. 1. 2011. 18:30

Projekt COAST Ujedinjenih naroda  za razvoj nagradio je učenike i učitelje naše Škole jednnogodišnjim psvajanjem dobrog dupina i to za osvojeno 2. mjesto u kvizu znanja o bioraznolikosti obale i podmorja. U kvizu je sudjelovalo 15 osnovnih škola iz Splitsko – dalmatinske županije.

 [više]

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI

Autor: External , 8. 12. 2010. 12:30

21.listopada 2010. u našoj školi obilježili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici su, zajedno s vjeroučiteljima i učiteljima, ukrasili stol krušnim proizvodima,  a priredbom zahvalili Bogu za primljene darove.

 [više]

DAN JABUKA

Autor: Ljubica Rubić, Gordan Lovrić, 22. 10. 2010. 00:58

19.10.2010. je obilježen u našoj školi Dan jabuka. Mame su se potrudile ispeći različite ukusne i zdrave vrste kolača od jabuka. Djeca i učitelji su se sladili ukusnim plodovima i domaćom marmeladom od jabuka koju je pripravila učiteljica Ljubica Rubić.

 [više]

Obilježavanje Dana obale 25. rujna 2010. godine u Splitu

Autor: Mladenka Žuvan, Josipa Banić, Gordan Lovrić, 29. 9. 2010. 10:16

Mediteranske zemlje od 2008. godine, dogovorno u Madridu, obilježavaju Dan obale 25. rujna. Cilj je podizanje svijesti šire javnosti o značenju obale kao najvrjednijeg resursa te nužnosti za njenim očuvanjem i održivim razvojem.

Tako su u ovoj manifestaciji sudjelovale neke splitske škole (među njima i naša), Udrge Split- zdravi grad, Sunce i Dica sritnih lica.

 [više]

16. 9. – MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA

Autor: Josipa Banić, Gordan Lovrić, 28. 9. 2010. 22:12

Ujedinjeni su narodi 1994. proglasili 16. rujna Danom zaštite ozonskog sloja sa ciljem osvješćivanja javnosti o potrebi zaštite ozonskog sloja te da se naglasi štetnost  tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Taj važan dan u očuvanju okoliša obilježili su i učenici i nastavnici naše škole. Naime, nekoliko eko – patrola proučavalo je stanje okoliša škole, a nakon toga su učenici i pokupili smeće u vrtu i dvorištu škole. Također, prikupili su biootpad u vrtu i zalili ukrasno bilje i masline. Sav prikupljeni biootpad odložili su na školsko kompostište.

 [više]

22. travanja 2010. Dan planeta Zemlje

Autor: Mladenka Žuvan, Gordan Lovrić, 2. 5. 2010. 18:13

Kako smo jedna od pet eko škola u Splitu, uvijek vrlo rado sudjelujemo u aktivnostima koje pridonose buđenju svijesti o ekologiji. Ove godine smo na Rivi sudjelovali u obilježavanju Dana planete Zemlje sa našim folklornim sastavom kojeg vodi nastavnica iz glazbenog Branka Matić. 

 [više]

Ekipa OŠ “MEJAŠI” pobjednik županijskog Ekološkog kviza “Lijepa naša"

Autor: Gordan Lovrić, 23. 2. 2010. 09:46

Ekipu OŠ “Mejaši” činili su učenici:

Christian Šilović – V. b,

Klara Bosnić – VI.b,

Ivana Topić – VII.a i

Ana Krstanović – VIII.c

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / www.os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju